Het is een jaarlijks terugkerend natuurspektakel waar velen naar uitkijken: de paarse heide. In augustus en september loop je op de Mechelse Heide heerlijk verloren tussen uitgestrekte vlakten vol bloeiende struikheide. Maar ook de rest van het jaar is het genieten geblazen aan deze Maasmechelse toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Stappen, trappen of appen? Het kan hier allemaal!

Kuieren door bos en zand  

Aan de toegangspoort van de Mechelse Heide vertrekken verschillende bewegwijzerde wandelingen. Ze leiden door bossen, langs verlaten groeves, helderblauwe waterplassen en natuurlijk uitgestrekte heidevelden. De hoogteverschillen staan garant voor adembenemende vergezichten. Op sommige plekken kan je hier nog echt genieten van de stilte en de rustgevende geluiden van de natuur.

 

De kortste route is het Zandloperpad, een belevingsvolle, verharde route die vlot toegankelijk is voor rolstoelen en buggy’s. Op 1,5 km tijd krijg je hier een goede impressie van wat het Nationaal Park te bieden heeft. Maar ook wie houdt van een stevige wandeling, blijft niet op zijn honger zitten. Met de wandelwissels combineer je de bestaande lussen in een oogwenk. Bovendien kan je, via de langeafstandsroute, ook aansluiten op andere wandelingen (Kikbeek, Eisden, Terhills, …). De wandelkaarten ‘Nationaal Park Hoge Kempen’ en de website en app van Wandelen in Limburg bieden een overzicht van de mogelijkheden.

 

Waar: vertrek aan toegangspoort Mechelse Heide, Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen. 
Ook aan instapplaats Station Eisden (Spoorwegstraat 10) vertrekken wandellussen, die je door het Mechels Bos leiden.

 

Herbronnen aan de Kikbeek

Een prachtig heidegebied dat aansluit bij de Mechelse Heide is de Vallei van de Kikbeekbron. Enkele decennia geleden stond dit gebied nog volledig in het teken van zand- en grindwinning, nu vind je hier heide, bossen en waterplassen. De Kikbeek slingert zich een weg door dit spannend landschap, fjordenpaarden verhogen al grazend de biodiversiteit en vergezichten zijn er bij de vleet. Kies een van de korte bewegwijzerde routes of maak je wandeling langer door aan te sluiten op de routes van de Mechelse Heide.

 

Waar: Parkeren kan aan Camping Kikmolen, Kikmolenstraat 3 of op de parking langs de weg naar Zutendaal, naast huisnummer 199. Kijk hier voor de praktische info.

 

Fietsen door de heide

Liever trappen dan stappen? Fiets dwars door de heide en de andere weidse landschappen van het Nationaal Park. Op het 4 km lange traject tussen fietsknooppunten 550 en 551 kom je ogen te kort. De iconische fietsbrug van dennenhout is de eyecatcher van dienst!  

 

Met de online fietsrouteplanner van Visit Limburg stippel je makkelijk zelf je route uit. Of download onze inspiratielus Trappen tussen bos en Maas waarbij je Fietsen door de heide aandoet.

De toegangspoort van de Mechelse Heide ligt aan fietsknooppunt 60. Je kan ter plekke geen fietsen huren, daarvoor kan je terecht bij Visit Maasmechelen. Opgelet: we raden ten sterkste aan om dit traject niet te voet af te leggen, maar met de fiets!

 

Waar: Fietsen door de Heide ligt tussen knooppunt 550 en 551. Je kan bijvoorbeeld vertrekken aan de toegangspoort van de Mechelse Heide (Joseph Smeetslaan 280, aan fietsknooppunt 60) of aan Camping Kikbeekbron (Kikmolenweg 3, tussen knooppunten 60 en 61).

 

Beestig ravotten

De natuur op zich is hier al een heuse belevenis, maar natuurlijk wordt het pas echt leuk als je ook volop mag spelen. En dat mag absoluut op de avontuurlijke duin, in de speelpoel en op de klimboom aan het Zandloperpad. Vandaar lopen jonge heideontdekkers zo het Beestige Boelbos in, waar ze zich uitleven met uitdagende speelelementen.

 

Wil je weleens wat anders? Sleep dan een B’Oscar in de wacht. De B’Oscars zijn uitdagende tochten voor kinderen vanaf 7 jaar, waar ze in de rol van een voor het Nationaal Park belangrijk personage kruipen. Om de prijs in de wacht te slepen, moeten ze al hun talenten bovenhalen. De route is op het terrein aangegeven, voor vertrek kan je een boekje kopen aan de toegangspoort en moet je een gratis app downloaden. Hiermee bekijk en beluister je filmpjes en geluidsfragmenten die het verhaal vertellen en waarmee je de opdrachten krijgt. Succes!

 

Waar: vertrek aan toegangspoort Mechelse Heide, Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen

 

Luisteren naar verhalen uit de Eerste Wereldoorlog

Tijdens deze mooie wandeling van 6 km kan je, via een gratis app, verhalen beluisteren uit de Eerste Wereldoorlog. Verschillende getuigenissen geven een unieke inkijk in hoe Maasmechelen WOI beleefde. Onderweg kom je langs verborgen bunkers en hoor je alles over de Minenwerferschule Asch, waar Duitse soldaten met een mortier leerden schieten. De route is niet bewegwijzerd, maar volgt voor het grootste deel de gele route. Je vindt alle info hier. 
 

Waar: vertrek aan toegangspoort Mechelse Heide, Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen