Droom je ervan je eigen B&B, hotel, camping, vakantiewoning, ... uit te baten, maar weet je niet goed waar te beginnen? Hieronder krijg je meer informatie over de wet- en regelgeving. Deze stappen ben je wettelijk verplicht te doorlopen voor iedereen die toeristen tegen betaling laat overnachten. Ook als je je accommodatie op AirBnB aanbiedt, 1 kamer of 50 kamers, … iedereen die toeristen tegen betaling laat overnachten is hieraan onderhevig.
STAP 1 - Omgevingsvergunning aanvragen
STAP 2 - Brandveiligheidsattest
STAP 3 - Toerisme Vlaanderen: het Vlaamse logiesdecreet en verplicht aanmelden
STAP 4 - Ondersteuning en promotie
STAP 1 - Omgevingsvergunning aanvragen
Wie wil starten met een logies, dient eerst en vooral contact op te nemen met de dienst Omgeving van de gemeente MaasMechelen.
Om je logies te kunnen uitbaten, moet je beschikken over een omgevingsvergunning. Dat is onder meer zo als je een constructie optrekt, verbouwt of de functie van een gebouw wijzigt. De ruimtelijke plannen die van kracht zijn op de plaats van jouw gepland logies, bepalen of je een omgevingsvergunning krijgt. De brochure 'Jouw logies en de ruimtelijke ordening' van Toerisme Vlaanderen helpt je alvast op weg en geeft meer inzicht in termen zoals 'omgevingsvergunning', 'bestemmingszones', 'stedenbouwkundige voorschriften', 'zonevreemd', ...
Zonder omgevingsvergunning mag je geen logies starten en kan je niet aangemeld geraken bij Toerisme Vlaanderen.
Je aanvraag dien je in via het omgevingsloket.
Indien jouw woning opgenomen is in de inventaris van bouwkundig erfgoed of wanneer jouw woning geklasseerd is, moet je bij het Agentschap voor Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid advies inwinnen over de mogelijkheden. Meer informatie vind je op www.onroerenderfgoed.be
STAP 2 - Brandveiligheidsattest aanvragen
Nadat je de omgevingsvergunning hebt verkregen, is het belangrijk om een brandveiligheidsattest aan te vragen. Elk logiesuitbater moet een positief brandveiligheidsattest kunnen voorleggen. Het logies moet afhankelijk van de categorie en/of het aantal verhuureenheden voldoen aan de specifieke brandveiligheidsnormen. Het is essentieel voor de veiligheid van je gasten en is een vereiste om je logies te kunnen uitbaten. Neem contact op met de brandweer van Oost-Limburg voor specifieke richtlijnen en vereisten met betrekking tot het verkrijgen van dit attest.
2.1. Brandveiligheidsattest voor kleinschalige logies
Vinçotte is de private keuringsinstantie die is aangesteld voor het uitreiken van brandveiligheidsattesten aan kleinschalige logies.
Voor alle kamergebonden logies tot 3 kamers en voor maximum 9 personen kan je contact opnemen met Keuringsinstantie Vincotte (bijlage 2). Vraag een brandveiligheidsattest aan via het e-loket van Vinçotte.
2.2. Brandveiligheidsattest voor grootschalige logies
Voor alle kamergebonden logies vanaf 4 en 5 kamers of voor 10-12 personen doe je een aanvraag bij de burgemeester van de gemeente waarin het logies zich bevindt waarna er contact opgenomen kan worden met de lokale brandweer (BWOL).. Van zodra er meer dan 5 kamers zijn of meer dan 12 personen vallen ze onder bijlage 3 en dus ook brandweer.
Alle info over de specifieke brandveiligheidsnormen en aanvraagformulieren: https:/toerismevlaanderen.be/nl/logies/brandveiligheidsnormen
STAP 3 - Toerisme Vlaanderen: het Vlaamse logiesdecreet en verplicht aanmelden
Het Vlaams logiesdecreet vereenvoudigt de administratieve regels voor iedereen die toeristen tegen betaling laat overnachten. Veiligheid en kwaliteit staan hierbij voorop. Voor elk logies gelden dezelfde basisnormen in verband met (brand)veiligheid, verzekering en hygiëne, aangevuld met meer specifieke uitbatingsnormen per type logies.
3.1. Negen verplichte basisvoorwaarden
Het logiesdecreet moet de toerist veiligheid en basiskwaliteit garanderen. Daarom moet elk logies voldoen aan volgende voorwaarden:
- De uitbating van je toeristisch logies is aangemeld bij Toerisme Vlaanderen.
- Het toeristisch logies moet voldoen aan specifieke brandveiligheidsnormen. De uitbater bezit een brandveiligheidsattest dat de brandveiligheid aantoont.
- De ruimtes van het toeristisch logies die toegankelijk zijn voor toeristen moeten voldoende proper en onderhouden zijn.
- Je beschikt als uitbater over een brandverzekering en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor het logies én de uitbating. Die dekt alle schade die jij of je aangestelden veroorzaken bij de exploitatie van het toeristisch logies.
- De uitbater of de persoon die de dagelijkse leiding heeft, is niet veroordeeld voor misdrijven.
- Je beschikt als uitbater over een eigendomsbewijs of een huurovereenkomst die toelaat het logies uit te baten.
- Je biedt het logies aan voor minstens één overnachting (dus niet per uur).
- Je stelt als uitbater informatie ter beschikking van de toerist en communiceert waarheidsgetrouw over jouw logies.
- Je toeristisch logies voldoet aan de stedenbouwkundige regels. Neem hiervoor contact op met je lokale stedenbouwkundige dienst.
Uitgebreide informatie zoals de verschillende logiestypes, beschermde benamingen, comfort-classificatienormen en modeldocumenten vind je op de website van Toerisme Vlaanderen:Lees hier alle info over het Vlaamse logiesdecreet.
3.2. Toeristische aanmelding / erkenning
Indien jouw logies voldoet aan de verplichte basisnormen en de algemene uitbatingsvoorwaarden voor kamergebonden logies of terreingebonden logies dan moet je ook verplicht aanmelden: dit kan via het online uitbatersportaal van Toerisme Vlaanderen https://uitbatersportaal.toerismevlaanderen.be/welkom
Je kan jouw logies bovendien vrijwillig laten erkennen door Toerisme Vlaanderen, al dan niet met een comfortclassificatie (sterren). Je ontvangt een geel erkenningsschild. Je kan een comfortclassificatie aanvragen en hebt toegang tot subsidies en het professionaliseringtraject van Toerisme Limburg en Toerisme Vlaanderen.
Voor meer informatie m.b.t. de toeristische aanmelding/erkenning kan je terecht bij:
Toerisme Vlaanderen, Hub Logies; 02 504 04 00 of logies@toerismevlaanderen.be
STAP 4 - Ondersteuning en promotie
Ben je net begonnen of heb je vragen over het opstarten van je logies? Meld je aan bij Visit Maasmechelen en wij tonen je graag de weg doorheen het toeristische landschap (promotie, aankoop fiets- en wandelkaarten, belangrijke actoren, …)
Visit Maasmechelen, Zetellaan 35, 3630 Maasmechelen
T +32 (0)89 76 98 88 - visit@maasmechelen.be - www.visitmaasmechelen.be
HANDIGE DOCUMENTEN
1. Handige startersgids van Logeren in Vlaanderen vzw
Logeren in Vlaanderen maakte een gratis digitale handleiding voor startende logiesuitbaters. De handleiding biedt een stevige houvast en leidraad voor de opstart van jouw project. Naast informatie voor starters, bevat deze uitgebreide handleiding ook nuttige informatie en tips voor bestaande logies. In de handleiding komen volgende onderdelen uitgebreid aan bod: regelgeving, ondernemerschap, marketing- en communicatie, opleidingen, tips- en praktijkervaring.
2. Subsidiemogelijkheden
2.1. Toerisme Vlaanderen
Toerisme Vlaanderen geeft logiessubsidies aan erkende logies. Bekijk www.toerismevlaanderen.be/logiessubsidie voor meer informatie.
2.2. Provincie Limburg en Visit Limburg
Provinciebestuur Limburg en Visit Limburg ondersteunen de logiessector met een professionaliseringstraject (alleen voor kleinschalige logies: maximaal 32 slaapplaatsen, verspreid over maximaal 15 gastenkamers) en een investeringsfonds voor alle erkende logiesuitbaters.
Meer weten?
Kijk dan op www.toerismewerkt.be/hoe-verloopt-het-professionaliseringstraject
of www.toerismewerkt.be/investeringsfonds
Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een subsidie in te dienen bij het Leisurefonds: www.toerismewerkt.be/leisurefonds