Suchergebnis verfeinern
Welkom thuis kompel!
21/04/2024

Welkom thuis kompel!

Op de hoek van de Marie Joséestraat en de Dopheidestraat in het hart van de oude mijnwerkerscité Eisden-Tuinwijk, vind je het Museum van de mijnwerkerswoning. Het museum is gevestigd in een tweewoonst uit 1925 en neemt je mee naar het leven van de mijnwerkers (kompels) in de jaren '30. De typische meubels, eigentijds behang, specifieke verf- en schildertechnieken, een krakende radio, souvenirs en een originele stroomverdeler geven je een goed beeld van het dagelijks leven van de mijnwerker. Welkom! Treed binnen en stap in onze teletijdmachine naar het verleden! Ervaar het thuisgevoel van de mijnwerker in deze bijzondere woning. Een gepassioneerde gids leidt je rond en vertelt leuke anekdotes bij elke kamer van het huis. Grijp de kans om meer te weten te komen over deze woonvorm met hun specifieke wooncultuur. Reserveer alvast jouw plekje via info@erfgoedeisden.be. Organisatie: Stichting Erfgoed Eisden. In samenwerking met: Tuinwijk2020, de Kerkfabriek Sint Barbara en de gemeentelijke dienst erfgoed in Maasmechelen. Bijkomende informatie bij locatie: Gratis parkeren kan op het nabijgelegen kerkplein. . Slechts 10 personen per kwartier toegelaten op zondag 21 april tussen 10 en 12 en 13u30 en 17u30.
Thuis zoveel jaren geleden
21/04/2024

Thuis zoveel jaren geleden

Deze unieke fototentoonstelling brengt je terug naar de tijd van toen en toont het alledaagse leven thuis door de ogen van familie, vrienden, buren of kennissen. Je krijgt een inkijk in hoe bewoners van Opgrimbie tot 1960 leven, wonen, ontspannen, werken en hun vrije tijd invullen. Elke foto vertelt een persoonlijk verhaal, waarbij men met trots poseert voor, naast, achter, in, bij en rond de woning. Herleef de charme van het verleden in een omgeving waar iedereen elkaar kent en thuis zo vaak mogelijk op de gevoelige plaat werd vastgelegd. Misschien spot jij wel een oude bekende!   Organisatie: STICHTING ERFGOED OPGRIMBIE. Bijkomende informatie bij locatie: Hoofdingang zich verder begeven naar de linkerzijbeuk van de kerk..
Bezoek Molen Nieuw Leven
21/04/2024  - 20/10/2024

Bezoek Molen Nieuw Leven

Breng een bezoekje aan Molen Nieuw Leven te Leut. Indien het weer meezit, zal er ook gemalen worden. 

Deze halfopen standaardmolen uit 1801 behoorde tot het domein van de familie Vilain XIIII. Hij werd al in 1945 als monument beschermd en is één van de oudste windmolentypes in ons land. Na een grondige restauratie in 1995 en opnieuw in 2022 geeft de molen terug twee keer per maand het beste van zichzelf. 

De molen is ook extra open op Open Molendag België en Nederland, Erfgoeddag en Open Monumentendag. Wandelen : volg de orange wandellus van RivierPark Maasvallei vertrekkende vanaf het kerkplein te Leut. Fietsen: fietsparking is voorzien.         

Waar de molenaar thuis is
21/04/2024

Waar de molenaar thuis is

Welkom in de prachtige korenmolen 'Nieuw Leven'! Op korenmolens wordt graan tot meel gemalen. Dit meel is de basis van ons brood dat vroeger thuis dagelijks werd gebakken. Maar van meel kunnen we nog vele andere producten maken, zoals pannenkoeken en pizza's. Deze halfopen standaardmolen uit 1801 behoorde tot het domein van de familie Vilain XIIII. In 1945 werd dit historisch erfgoed als monument beschermd en is één van de oudste windmolentypes in ons land. Na een grondige restauratie in 1995 geeft de molen nu twee keer per maand het beste van zichzelf. Op Erfgoeddag zet de molenaar de deuren van de molen open voor het grote publiek. Hij vertelt over het leven als molenaar, hoe graan tot meel wordt gemalen en waarom dit unieke bouwwerk zijn tweede thuis is.   Organisatie: Visit Maasmechelen . Bijkomende informatie bij locatie: Geen sanitaire voorzieningen..
Eisden Tuinwijk: een mijnwerkers-verhaal over huisvesting in een groene omgeving
21/04/2024

Eisden Tuinwijk: een mijnwerkers-verhaal over huisvesting in een groene omgeving

Eisden-Tuinwijk in Maasmechelen is onlosmakelijk verbonden met de steenkoolactiviteit die aan het begin van de 20ste eeuw ontstond in Limburg. Naar het idee van de Engelse ‘garden city’ bouwde de mijn een enorm aantal woningen voor hun arbeiders, bedienden en hoger personeel, gegroepeerd in de mijncités. Maar wist je dat naast woningen ook andere bijzondere woonvormen ontstonden om de talrijke gastarbeiders onderdak te bieden? Denk maar aan gastgezinnen, logementshuizen of de barakken uit het Russisch krijgsgevangenkamp. Wil jij meer weten over de geschiedenis van deze bijzondere woonvormen? Of ben je benieuwd naar het ontstaan, het leven en wonen in Eisden-Tuinwijk? Zet dan je beste beentje voor en beklim de indrukwekkende, 54 meter hoge toren van de Sint-Barbarakerk. Geniet van een adembenemend uitzicht en ontdek het unieke verhaal van de mijnwerkerscité. Neem zeker jouw verrekijker mee om het woonpark van 115 hectare in detail te bewonderen.  Organisatie: vzw TUINWIJK2020. In samenwerking met: Stichting Erfgoed Eisden, de Kerkfabriek Sint Barbara en de gemeentelijke dienst erfgoed in Maasmechelen. Bijkomende informatie bij locatie: Inkom aan de achterzijde onderaan de kerktoren. Parkeren op het kerkplein.
De Milieuboot
01/06/2024

De Milieuboot

De Milieuboot organiseert op 1 juni 2024 een milieuboottocht op de Zuid-Willemsvaart met vertrek en aankomst in Eisden. Een unieke kans om samen met je familie, vrienden, klas, vereniging of milieuraad op een boeiende manier kennis te maken met dit kanaal in eigen streek.  

Onder deskundige begeleiding van onze lesgevers hoor je op een interactieve manier het verhaal van de Zuid-Willemsvaartl. 

Wil je meer weten? Reserveer vooraf je plaats aan boord van de milieuboot en ontdek het volledige verhaal van de Zuid-Willemsvaart. In het laboratorium kan je ook meehelpen de waterkwaliteit bepalen en kan je determineren welke macro-invertebraten er in het water leven. Je krijgt tips mee om duurzaam om te gaan met water en hoe je kan helpen om de klimaatverandering tegen te gaan. Een tocht met de milieuboot is een aanrader voor jong en oud.