Suchergebnis verfeinern
Carmina Burana
20/04/2024  - 21/04/2024

Carmina Burana

De Carmina Burana behoort tot de meest populaire muziekstukken ter wereld. Meer dan 200 musici brengen dit muzikale meesterwerk van componist Carl Orff, dat al meer dan 10 jaar niet meer integraal te beluisteren was in Maasmechelen. Wat deze Carmina Burana zo bijzonder maakt, is dat ze uitgevoerd wordt in een samenwerking van drie Maasmechelse culturele verenigingen, namelijk Cantate, Koninklijke Harmonie Sint-Martinus Opgrimbie en Davidsfonds Maasmechelen, dat zijn 100-jarig jubileum viert. Ook Incantatio (Genk), Kathedraalkoor (Hasselt), het Manteliusensemble (Hasselt), Exsultate (Heusden-Zolder) en Amabile (Pelt) zetelen in het koor, uitgebreid met tenor Yves Saelens, coloratuursopraan Jolien De Gendt en bariton Werner Van Mechelen. Geniet van elk moment dat geluk brengt. Deze boodschap vormt het centrale thema van de Carmina Burana. In de 13de eeuw bezongen rondtrekkende monniken en studenten - als reactie op de strenge en vrome idealen van de kerk - het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven. Orff gebruikte hun Latijnse en Duitse teksten als basis van zijn Carmina Burana en liet zich inspireren door uiteenlopende muzikale bronnen. Het wereldberoemde openingskoor O Fortuna zet de toon voor een begeesterende ode aan het leven in al zijn glorie en ellende. De Carmina Burana is een krachtig en opzwepend muziekstuk vol voortstuwende ritmes, een onvergetelijke concertervaring!
Revue Blanche
24/04/2024

Revue Blanche

Revue Blanche springt niet alleen in het oog met zijn ietwat ongebruikelijke, maar warme en kleurrijke bezetting: sopraan, fluit, altviool en harp. De tomeloze bezieling van de muzikanten en de inspirerende zoektocht naar repertoire laten ons ook kennismaken met buitengewoon interessante werken en arrangementen. Hoop, verlangen, passie, weemoed, vreugde, … Bittersweet is de liefde in dit Engels-geïnspireerd programma. Het was de renaissancecomponist John Dowland die zich afvroeg hoe iets zo rijk kan zijn en tegelijk het verlangen alleen maar groter maakt. Zijn lied If My Complaints inspireerde Benjamin Britten drie eeuwen later tot het schrijven van zijn Lachrymae, waarin de altviool het verscheurende lot van Dowlands thema aangrijpend neerzet. In Vaughan Williams Blake Songs zijn de lyrische verzen een fijngevoelige verklanking van de met onschuld doorleefde gedichten van William Blake: ‘Who countest the steps of the Sun, Seeking after that sweet golden clime’. Waar de liefde ooit diepe wonden sloeg, heelt John Taveners wonderschone liedcyclus To A Child Dancing In The Wild op gedichten van W.B. Yeats. Nergens winnen de gevleugelde woorden van deze dichters aan meer zeggingskracht en verbeelding dan in dit hartverwarmende concertprogramma.   
Anima Eterna
03/05/2024

Anima Eterna

Anima Eterna Brugge, het geesteskind van dirigent en klavierspeler Jos van Immerseel, groeide uit tot een internationaal gevierd orkest met concerten op de meest toonaangevende podia van de wereld: van New York tot Sydney, van Wenen tot Hamburg. Sinds 2020 werkt Anima Eterna samen met vier dirigenten, die vanuit hun expertise elk een ander artistiek traject met het orkest afleggen. Historische uitvoeringspraktijk blijft de rode draad. Anima Insight legt de verhalen achter de partituur, tussen de noten en onder de klanken bloot. Samen met Klarapresentator Olav Grondelaers (bekend van Music Matters) en dirigent Bart Van Reyn gaat het orkest in deze nieuwe concertformule op zoek naar de wortels van de symfonie, misschien wel de grootste uitvinding in de klassieke muziek. Met enkele rake vragen, geïnformeerde antwoorden en verhelderende luisterfragmenten proeven we van de vruchtbare grond waarin de symfonie voor het eerst ontsproot. Complexe persoonlijke emoties vinden ingang in de muziek via het gebruik van mineurtoonaarden, contrasterende dynamieken, dramatisch gebruik van stilte enerzijds en een sterke ritmische stuwing anderzijds. De Sturm und Drangbeweging die uit de literatuur van Herder en Goethe komt overwaaien, kleurt de vroege symfonieën van Mozart en Haydn.
Carousel Chamber Music Ensemble met Annelien Van Wauwe
15/05/2024

Carousel Chamber Music Ensemble met Annelien Van Wauwe

Kamermuziekensemble CAROUSEL toont ons waarom we helemaal in de ban van de klarinet (zouden moeten) zijn. Opgericht in 2019 rond de gelauwerde Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe, geven twaalf gerenommeerde internationale muzikanten een frisse toets aan het klassieke repertoire of aan nieuwe creaties. Met  verschillende nationaliteiten in het ensemble wil CAROUSEL de muziek als universele taal inzetten, dicht bij het publiek staan en ook de luisteraars met elkaar verbinden. In grotere en kleinere formaties reizen de muzikanten langs diverse podia van festivals, cultuurcentra en concertzalen. In de Sint-Pieterskerk van Leut brengen Annelien Van Wauwe, Louis Rodde en Paloma Kouider een ode aan de klarinet met Beethoven, Schubert en Brahms.Beethovens Trio in Bes kreeg de naam Gassenhaur  naar de populaire melodie die hij in de derde beweging zwierig doorheen het hele bereik van de drie instrumenten laat reizen. In zijn Fantasiestücke Op. 73 laat Schumann de lyrische nuances van klarinet en piano schitteren. Brahms’ klarinettrio omhult de klarinet dan weer in een warme melancholie en zet daarmee haar romantische klankkleuren in de verf.