“Het is bewezen dat wandelen in de natuur onze stresshormonen verlaagt, wat op zijn beurt ruimte geeft aan onze geest.”

Drie jaar geleden ontdekte Dorien Draps de kracht van wandelen in de natuur. Al wandelend ging ze op zoek naar meer verbinding met zichzelf, met anderen en met de natuur. Vandaag de dag noemt Dorien zichzelf een Outdoor Ondernemer. Haar Instagrampagina Op Wandel groeide uit tot een blog, een podcast en een leerplatform om andere mensen te helpen naar een leven in de buitenlucht, in harmonie met de natuur. Het groeide uit tot een levensstijl.

“Een reden waarom ik tijdens de lockdown, zoals zovelen begon met wandelen, was de zoektocht naar mentale rust. Ik zat toen in een mentaal moeilijke periode en zocht naar manieren om mijn herstel te versnellen. Toen ik begon met wandelen in de natuur merkte ik dat veel van de ruis in mijn hoofd ging liggen. Verbinding voelen met de natuur is een echt hulpmiddel.“

 

Eenmaal de smaak te pakken, kreeg je al snel honger naar meer. Hoe ben je van pittoreske weides naar uitdagende bergtoppen gelopen?

“Dat gebeurde uiteraard niet van de ene dag op de andere. Wandelen is rust en ontspanning in een vertrouwde omgeving, maar ik wilde mijn grenzen verleggen. Hiken en trektochten zijn meer sportief in uitdagende landschappen waar je misschien nog niet mee bekend bent. Tijdens en na mijn eerste hike merkte ik dat mijn meditatieve staat van zijn tien keer zo intens was. Dat gevoel wanneer je de top bereikt en er staat, dat is geweldig. Wandelen was en is nog steeds een goede manier om te ontladen, maar wanneer je meerdere dagen eet, slaapt en wandelt in de natuur is de verbondenheid met je omgeving veel sterker. Minder prikkels, back to basics en terug naar de essentie. Natuur en het buitenleven zitten in ons DNA, dat voel je echt wanneer je een meerdaagse in de natuur doorbrengt.”

 

Wat begon als een persoonlijke (wandel)tocht is nu uitgegroeid tot een heuse Academy. Kan je hier wat meer over vertellen?

“Toen ik begon met het delen van mijn wandelavonturen wilde ik aantonen dat wandelen en hiken geen geitenwollensokkenactiviteiten zijn. Integendeel! Het inspireerde veel (jonge) mensen om hun wandelschoenen aan te trekken. Enige probleem: er was weinig tot geen informatie beschikbaar over hoe je kan starten. Toch zeker niet op een moderne en toegankelijke manier.”

“Na veel vragen en berichtjes heb ik het heft in eigen handen genomen en de Op Wandel Acadamy gestart. Met het Start-to-Hike pakket ontvang je tal van cursussen met alles wat je nodig hebt om je zelfstandig voor te bereiden op je eerste trektocht.”

Naast het brengen van mentale rust en afleiding, stimuleren wandelen en hiken ook de geest. En dan met name op creatief vlak.

“Zelf kom ik uit de creatieve sector en wij waren toen al bekend met het concept van wandelmeetings, waarbij bewezen is dat mensen sneller tot inzichten en oplossingen komen wanneer ze in beweging zijn. Dit is niet onlogisch: door je geest even te laten afdwalen, laad je hem tegelijkertijd op. De natuur verlaagt onze stresshormonen, wat op zijn beurt meer ruimte biedt aan onze geest om ook op creatief vlak weer op krachten te komen. Ik doe veel ideeën op voor mijn Op Wandel Academy tijdens het wandelen en hiken. Heerlijk om zo

inspiratie op te doen.”

“Zelf kom ik uit de creatieve sector en wij waren toen al bekend met het concept van wandelmeetings, waarbij bewezen is dat mensen sneller tot inzichten en oplossingen komen wanneer ze in beweging zijn. Dit is niet onlogisch: door je geest even te laten afdwalen, laad je hem tegelijkertijd op. De natuur verlaagt onze stresshormonen, wat op zijn beurt meer ruimte biedt aan onze geest om ook op creatief vlak weer op krachten te komen. Ik doe veel  ideeën op voor mijn Op Wandel Academy tijdens het wandelen en hiken. Heerlijk om zo

inspiratie op te doen.”