1,5 miljoen Europese subsidies voor uitbouw van RivierPark Maasvallei en GrensPark Kempen~Broek 

 

De Limburgse grensstreek valt tussen Maastricht en Weert voor ettelijke kilometers samen met het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei en het GrensPark Kempen~Broek. Dat zijn twee verschillende, maar natuurrijke landschappen die kort bij mekaar liggen. Er wordt intens samengewerkt rond landschapskwaliteit en -beleving, over de grenzen heen. Samen met 13 partners die actief zijn in het RivierPark Maasvallei en het GrensPark Kempen~broek, diende het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vorig jaar een interreg-aanvraag in. De aanvraag werd deze week nu ook daadwerkelijk goedgekeurd, waardoor er de komende drie jaar zo’n 3 miljoen euro beschikbaar komt voor verschillende projecten op het terrein. De ene helft, zo’n 1,5 miljoen euro, komt van Europa via het programma Interreg Vlaanderen-Nederland, de andere helft wordt door de partners ingebracht.

 

Verschillende werkpakketten

Een Europees project zoals dit verzamelt verschillende acties onder ‘werkpakketten’. 

  1. Zo is er een werkpakket met acties om het grenzeloos wandelen, fietsen, varen… zo aangenaam mogelijk te maken.
  2. Een ander werkpakket zorgt ervoor dat het RivierPark Maasvallei en het GrensPark Kempen~Broek nadrukkelijker als bijzondere grensregio’s op de kaart kunnen worden gezet.
  3. Een derde werkpakket verzamelt acties die de landschapskwaliteit zelf verhogen. Zo wordt aan De Wissen (Dilsen-Stokkem) een rustruimte aan het water aangelegd die lager ligt dan de fietsdijk – dat vermijdt kruisende wandelaars en fietsers en geeft de vele bezoekers de kans om bij het water te zitten zonder dat het natuurgebied belast wordt. Ook de site van de oude Maashaven in Urmond (Stein) wordt ingericht zodat bezoekers de geschiedenis in het landschap kunnen ervaren. In Weert krijgt onder andere het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man een make-over. En in Bergerven (Maaseik) wordt een geschikter uitkijkpunt aangelegd.

Het Interreg-project ‘Grenzeloos Landschapstoerisme’ is een samenwerking van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland met de Provincie NL Limburg, gemeentes Kinrooi, Weert, Sittard-Geleen, Maastricht, Lanaken, Maasmechelen, Dilsen-Stokkem en Maaseik, en met Limburgs Landschap, Stichting Vrijheid Urmond (in de gemeente Stein), de VLM en het Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man. Vanuit beide (bestaande) gebiedscoalities hebben ook de andere Provincies, gemeenten en organisaties een adviserende rol. 

 

Met de steun van: Interreg Vlaanderen - Nederland

Weitere Nachrichten