Affiner le résultat de la recherche
De Acht Bergen - Cinématinee
06/12/2023

De Acht Bergen - Cinématinee

De Acht Bergen is het verhaal van de vriendschap tussen Pietro en Bruno, een jongen uit de stad en één uit de bergen. Ze leren mekaar kennen als ze elf zijn, met een vergeten stukje Alpen als koninkrijk. De kinderen worden mannen, hun levens strekken zich uit. Ze verliezen elkaar en vinden elkaar terug. Terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg, zwerft Pietro door de wereld. Een tocht in liefde en eenzaamheid, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood heen. Een bestseller verfilmen houdt altijd een risico in, maar regisseurs Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch slaagden glorieus in hun opzet en sleepten met deze film de Juryprijs van het filmfestival van Cannes in de wacht.  
Van Groeningen is niet aan zijn proefstuk toe: met De helaasheid der dingen,The Broken Circle Breakdown en Beautiful Boy maakte hij internationaal naam. Voor de verfilming van het gelijknamige boek van Paolo Cognetti schakelde hij zijn partner Charlotte Vandermeersch in, oorspronkelijk voor het scenario, nadien ook voor de regie.  
De Acht Bergen is een visueel prachtig eerbetoon aan echte vriendschap die een leven lang meegaat, tegen het indrukwekkende decor van de majestueuze Alpen.  Deze film wordt vertoond onder de noemer Cinématinee en maakt deel uit van het cultuuraanbod voor senioren. Voor een zitje betaal je 7 euro, inclusief een drankje. 
Willy Miermans
06/12/2023

Willy Miermans

‘Ergert u zich eigenlijk aan de files?’ ‘Helemaal niet. Ik zeg altijd: files zijn mijn bondgenoot. (lacht) Ik ben wellicht de enige die durft te zeggen: 'Laat de file maar staan!' Pas wanneer ze onmenselijk lang worden, zullen we bereid zijn om ons gedrag te veranderen. Want dat is wat we het meest nodig hebben: gedragsverandering. Kom niet af met een verbreding van de Brusselse Ring of de Oosterweelverbinding. Dat zijn ideeën uit de jaren ‘60.’  
Willy Miermans in een interview met Het Laatste Nieuws, 2017-01-07 Waar we wonen en werken bepalen hoe we ons verplaatsen. Ook infrastructuur en inrichting van de openbare ruimte hebben daar een invloed op. We kiezen voor fiets, auto, trein en creëren gewoontes zonder dat we het goed beseffen. 
 
Deze lezing met professor-emeritus Willy Miermans zet ons op scherp! Mobiliteit gaat veel verder dan al of niet autorijden. Het raakt ieder van ons in de portemonnee, gezondheid en gewoonten. Iedereen heeft ermee te maken, iedereen is ‘expert’. Willy Miermans laat ons nadenken over het effect van ons verplaatsingsgedrag en de daarmee verbonden levenskwaliteit. Uiteraard komt ook de aangekondigde trambus, aan bod én er is ruimte voor discussie. Willy Miermans, geboren en getogen in het Maasland, is socioloog-verkeerskundige. Hij doceerde Verkeerskunde en Verkeerssociologie aan de Universiteit Hasselt, Sociale Verkeerskunde aan PCVO Limburg en Woonecologie aan de Universiteit Hasselt. 
Wannes Cappelle & Nicolas Callot
07/12/2023

Wannes Cappelle & Nicolas Callot

West-Vlaams is de moedertaal van Wannes Cappelle, frontman en stuwende kracht van Het Zesde Metaal. In zijn songs blijft hij die taal trouw, zonder ermee te koketteren. Hij verstaat de kunst om in eenvoudige woorden de complexe werkelijkheid te bezingen. Vooral met zijn dichterlijke vondsten én ontwapenende eerlijkheid wint hij vele zieltjes. Een nummer als Ploegsteert is nu reeds een onsterfelijke Vlaamse klassieker.  Wannes Cappelle komt al geruime tijd bij pianist Nicolas Callot over de vloer. Callot won verschillende wedstrijden, was laureaat van de International Johannes Brahms Competition in Oostenrijk en trad op met Antwerp Symphonic Orchestra onder leiding van Philippe Herreweghe.  Frontman van Het Zesde Metaal Wannes Cappelle en pianist Nicolas Callot tourden het afgelopen jaar door heel Vlaanderen met hun programma Kom, benevelt mie, een selectie liederen van Schubert, vertaald in het plastische en poëtische West-Vlaams dat het oeuvre van Cappelle zo kenmerkt. Dat smaakte naar meer. Maar Cappelle en Callot gaan niet zomaar voor hetzelfde concept. Voor hun volgende project blijven ze in Wenen, maar duiken verder de geschiedenis in. Dit keer pakken ze liederen aan van Wolfgang Amadeus Mozart. Zoals Mozart de teksten van grote dichters als Goethe durfde aanpassen aan de muziek, zet Wannes de liederen waar nodig naar zijn hand en blijven de teksten spreken voor een hedendaagse luisteraar. Je hoort de mooiste liederen uit de albums Kom, benevelt mie! en Verslegen nevest gie in intieme setting meesterlijk begeleid door Nicolas Callot op een pianoforte uit eigen collectie.    
 
Kamal Kharmach
09/12/2023  - 10/12/2023

Kamal Kharmach

Ruzie met de boeren, een Vlaamse regering die bijna valt, Herman Brusselmans die voor het eerst vader werd ... Dat belooft voor 2023! Met zijn eindejaarsconference Mag ik even? neemt Kamal Kharmach, voor de vijfde keer, het voorbije jaar onder de loep. Vorige edities waren keer op keer een schot in de roos en ook dit jaar laat Kamal zijn komisch licht schijnen over de ups en downs van het leven. Wat was dat nu juist met die spionageballon? Kan er eigenlijk nog iemand zijn winkelkar betalen? En wat te denken van alle perikelen in de Vlaamse showbusiness? Het verdere verloop van 2023 voorspellen is onmogelijk. Maar we kunnen wel voorspellen dat je goed zit bij Mag ik even? 2023. Als je Kamal nog nooit live aan het werk zag, kan je hem zeker ook kennen van één van zijn vele passages bij o.a. De Slimste Mens, Het Collectief Geheugen, De Drie Wijzen, Everybody Happy en Q-Music. Amper een paar jaar geleden overtuigde hij jury en publiek tot in de finale van Humo’s Comedy Cup om daarna te touren met zijn erg succesvolle debuutshow De Schaamte Voorbij, die ook in onze schouwburg te zien was. Die lijn zette hij overtuigend verder in zijn schitterende eindejaarsconferences, die de lovende recensies aan elkaar regen. Mag ik even? 2023 is weer tweemaal te zien in onze schouwbrug, wordt nog actueler, nog relevanter en vooral nog grappiger! 
Marc Erkens
13/12/2023

Marc Erkens

Hoe klinkt de liefde in muziek? Om die vraag te beantwoorden hebben we maar één man en zijn piano nodig. Marc Erkens neemt zijn publiek mee naar de verborgen coulissen van de muziek. Hij analyseert en ontrafelt de codes van muziek uit alle tijden en genres en legt haar kaarten bloot.   Deze voorstelling ontroert evenzeer als ze doet lachen. Als een sterrenchef kruidt, roert, mixt en serveert Marc Erkens de muziek van Ludwig van Beethoven, Astor Piazzolla, Frédéric Chopin, Charles Aznavour, Erik Satie, Paul McCartney, Johann Sebastian Bach, Jacques Brel, Leonard Bernstein, Freddy Mercury, Joseph Haydn, enzovoort. Je zal het merken, ook zonder woorden herken je wanneer muziek over liefde gaat.  Een onbekende is Marc Erkens voor ons al lang niet meer. In 2017 ontving hij in Maasmechelen de Cultuurprijs. En in 2016 werden zijn verdiensten bekroond met de Klara Iedereen Klassiek-prijs. Wie zijn bijdragen over klassieke muziek in het programma Culture Club op Canvas volgde, weet dat deze meester pianist-verteller alle verwachtingen overtreft.   
Wim Opbrouck
15/12/2023

Wim Opbrouck

In the dark times will there also be singing? Yes, there will also be singing. About the dark times. (Bertold Brecht)  Als de donkere dagen naderen, komen wij naar je toe. Met een piano, liedjes, trompet, drum en bas. Geen karaoke of polonaise, maar wel een hartverwarmend concert door een kwartet dat de liefde voor muziek midden in de hartstreek draagt. Met Wim aan de vleugelpiano en een playlist die een grillig parcours aflegt van wonderlijke interpretaties van evergreens en eigenzinnige versies van meeslepende klassiekers. Wim Opbrouck als meester-voorzanger. Met het publiek in een zacht zoemende samenzang. Teder. Schouder aan schouder. Zingen. Zwijgen mag ook. Niets moet op die ene avond, in dat ene jaar, op die ene plek, in dat ene theater. In de muziek zit de troost.  Wim Opbrouck tourt met een voorstelling, het is door de jaren heen een echte eindejaarstraditie geworden. Zingen wordt onder zijn begeleiding een broodnodig tegengif voor moeilijke tijden. Zo zingt Wim aan de piano, samen met zijn publiek, liedjes uit het collectieve geheugen. Met veel liefde en humor zalft hij onze ziel.  
Om het letterlijk te citeren uit een interview in De Standaard: ‘Wanneer een publiek zachtjes meeneuriet of gewoon lalala zingt in plaats van de tekst … Wonderlijk! Zeker als het spontaan gebeurt.’ 
Trixie Whitley
17/12/2023

Trixie Whitley

Van jongs af aan ontwikkelde Trixie Whitley al een unieke creatieve geest. Op driejarige leeftijd maakte ze haar podiumdebuut naast haar vader, de internationaal geprezen singer-songwriter Chris Whitley. Nooit leunend op haar muzikale afkomst ontwikkelde ze een uiterst persoonlijke en artistieke identiteit. Sinds 2013 ontplooit Trixie Whitley zich als een niet te stuiten soloartieste. Het is haast niet te vatten met welke topmuzikanten ze al heeft samengewerkt: Daniel Lanois, Robert Plant, Marianne Faithfull, Emmylou Harris, Marc Ribot, Joe Henry, Bill Frisell, Sam Amidon en Wim Vandekeybus.  Op haar debuutalbum Fourth Corner en opvolgers Porta Bohemica en Lacuna hoorden we een samensmelting van Trixies eigenzinnige benadering van elektronica en oude soul. Ze is zonder meer een kwetsbare singer-songwriter met een onversneden punkmentaliteit. In slechts enkele jaren tijd heeft ze een stevige lading klassiekers bij elkaar geschreven, denken we maar aan Breathe You In My Dreams, Closer, Never Enough en I'd Rather Go Blind, met Daniel Lanois.  Trixie Whitley daagt zichzelf constant uit, maar verliest haar puurheid als artieste nooit uit het oog. Binnenkort komt nieuw materiaal uit, dat ze in deze tournee zal voorstellen. We kijken reikhalzend uit naar wat dat op het podium in CC Maasmechelen zal geven. Een concert om met stip in je agenda te noteren! 
The Last Bus - Cinématinee
17/01/2024

The Last Bus - Cinématinee

De gepensioneerde weduwnaar Tom Harper rouwt om het recente verlies van zijn grote liefde Mary. In een poging zijn verdriet een plaats te geven, besluit hij een reis te maken naar Cornwall, Mary's geboorteplaats. Het is een trip van 1400 km, van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden van het Britse vasteland. Tom gaat op weg met enkel een eenvoudige koffer en zijn gratis buspas.  
 
Rasacteur Timothy Spall (Mr. Turner, Secrets and Lies) is fenomenaal in de hoofdrol van deze film. In zijn herinneringen komt de Schotse actrice Phyllis Logan, bekend van Downton Abbey, voorbij als de overleden geliefde. 
 
The Last Bus is een film over de laatste levensfase, een verhaal dat rustig kabbelt en het publiek meeneemt langs Britse landschappen, tedere momenten en hartelijke ontmoetingen. Het is een film die ons eraan herinnert dat we niet alleen op de wereld zijn en die het bijna onmogelijk maakt om niet geraakt te worden. Deze film wordt vertoond onder de noemer Cinématinee en maakt deel uit van het cultuuraanbod voor senioren. Voor een zitje betaal je 7 euro, inclusief een drankje.
Musica Gloria
18/01/2024

Musica Gloria

Barokmuziek is springlevend en daar zit het gretig enthousiasme van het bruisende barokensemble Musica Gloria voor iets tussen. Traversospeler en klavecinist Beniamino Paganini richtte het ensemble als twaalfjarige knaap in 2006 op. Met de al even talentvolle hoboïste Nele Vertommen aan zijn zijde groeide Musica Gloria intussen uit tot één van de grote namen in de uitvoering van barokmuziek. Het pakt het publiek helemaal in met warme, gevoelsvolle en kleurrijke samenklank. Maar Musica Gloria onderscheidt zich ook door het brengen van een boeiend en historisch geïnformeerd muzikaal verhaal. Met het bespelen van (kopieën van) historische instrumenten doet het de barokke klank alle eer aan. Over de spraakmakende ontmoeting tussen Arcangelo Corelli en Georg Friedrich Händel in Rome aan het begin van de 18e eeuw vloeiden al heel wat woorden. Tijdens de repetities van Händels werk met Corelli als orkestleider konden de gemoederen soms hoog oplopen, maar willens nillens verrijkten ze ook elkaars muziek. Musica Gloria grijpt het contact tussen Corelli en Händel aan om enkele van hun meest vitale en gevarieerde werken te presenteren, en zorgt daarmee voor een streepje licht in donkere wintermaanden.
Hetty Helsmoortel
19/01/2024

Hetty Helsmoortel

Dé wetenschapsshow die je gezien moet hebben om het afgelopen jaar helemaal te begrijpen! Een nieuw jaar, een nieuwe missie. Wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel blikt in haar gloednieuwe show voor de derde keer op rij terug op het belangrijkste wetenschaps- en technologienieuws van het voorbije jaar.  Wat doen we als plots 99% van onze theorieën over het universum niet blijkt te kloppen? Komt de uitgestorven dodo weer tot leven? En hoe gaan we om met gevallen helden in de wetenschap? Dat, en véél meer, kom je te weten in Missie 2023. Hetty vertelt bevlogen, helder en verrijkend. Ze kluistert je zonder enige moeite anderhalf uur muisstil aan je theaterstoel. En tussendoor mag er al eens gelachen worden.  Hetty volgt het wetenschapsnieuws op de voet en verschaft regelmatig tekst en uitleg op radio en televisie (o.a. voor VRT NWS). Naast haar lezingen en theatershows publiceert ze maandelijks een column in EOS. Samen met onder meer Lieven Scheire maakt Hetty maandelijks de populairste Nederlandstalige podcast over wetenschap en technologie: Nerdland Maandoverzicht. Door haar inspanningen om wetenschap behapbaar en boeiend te maken voor een zo groot mogelijk publiek, werd Hetty eind 2020 opgenomen in de prestigieuze ‘Inspiring Fifty’-lijst. Daarmee werd ze gelauwerd als een van de 50 meest inspirerende vrouwen in de Belgische technologiesector. Deze theatershow is superinteressant voor iedereen vanaf 16 jaar. 
Tourist LeMC
20/01/2024

Tourist LeMC

Tourist LeMC is sinds zijn doorbraak met Koning Liefde in 2013 alomtegenwoordig. Met zijn geweldige, unieke en persoonlijke blend van hiphop, kleinkunst, reggae en zelfs een beetje folk weet hij het hart van Vlaanderen te raken. De voorbije jaren scoorde Tourist grote hits met nummers als En route, Horizon, We begrijpen mekaar en Niemandsland met de nachtegalenstem van Meskerem Mees. Je zag hem ook in het liedjesprogramma Liefde voor Muziek, waarin hij op geheel eigen wijze nummers van Absynthe Minded en Geike Arnaert coverde. Uitverkochte Lotto Arena’s en Sportpaleizen vormden een mooie bekroning.  De Antwerpse troubadour Tourist LeMC werkt in de luwte aan een nieuwe, akoestische plaat. Meer dan ooit mijmert hij over de dingen des levens. Als vanouds koppelt hij maatschappijkritisch denken aan introspectie, waarbij zijn poëzie een nostalgische blik op het verleden werpt, afwisselend verankerd in het heden en met een standvastig been in de toekomst. Nu kiest woordkunstenaar Tourist voor het eerst voor de intieme setting en sfeer van de theaters, waaronder onze schouwburg, voor de voorstelling van zijn nieuwe plaat. Intiem, onbevangen, authentiek en franjeloos speurt Tourist naar de essentie in zijn songs, snijdt hij thema’s aan die de ziel beroeren en neemt hij ons mee op een persoonlijke zwerftocht. Als een Tourist in eigen hoofd. Een bijzonder concert om naar uit te kijken! 
Marc Milissen
21/01/2024  - 01/03/2024

Marc Milissen

Het artistieke werk van Marc Milissen wordt gekenmerkt door een voortdurende persoonlijke zoektocht. Een confrontatie die hij, kwetsbaar, met zijn alledaagse bestaan aangaat. De kunstenaar ervaart dit bestaan en de cyclus van het leven als duaal: ratio en emotie, het vrouwelijke en het mannelijke, leeg en vol, mentale conditie versus fysieke realiteit.  Deze dualiteit is in zijn artistieke praktijk een vertrekpunt om te komen tot zelftranscendentie, om zo de last van de fysieke werkelijkheid van zich af te werpen en te raken aan de eeuwigheid der concepten. Dit echter zonder volledig op te lossen en ieder spoor van ‘zijn’ uit te wissen. De restanten blijven aanwezig als een vervelde huid, bewijs van een vorig bestaan. Via zijn kunst vindt Marc Milissen een weg om richting te geven aan zijn gevoel, een uitlaatklep als het ware. Marc Milissen studeerde productdesign. Hij zet zijn bijzondere talent voor beelden om in eigen kunst, zoals onder meer het indrukwekkende Nature, Nurture in het park bij CC Maasmechelen, maar ook in de vormgeving en het cureren van een uitgebreid en bewonderenswaardig palmares aan tentoonstellingen en samenwerkingen met musea en kunstenaars.  Herman Maes cureert een overzichtsexpo van het werk van Marc Milissen, waarin hij de nadruk wil leggen op de veelzijdigheid van zijn kunst en het soms contrasterende, botsende karakter ervan.  
Wegdromen met neoklassieke muziek
22/01/2024

Wegdromen met neoklassieke muziek

Pianist, musicoloog en filosoof Waldo Geuns is een grote liefhebber van de neoklassieke muziek, die vandaag een frisse wind door het muzieklandschap blaast. Componisten als Philip Glass, Ludovico Einaudi en Arvo Pärt schrijven steeds minder virtuoze of complexe muziek. Niet de ingewikkelde melodieën, maar wel een zoektocht naar puur genot staat centraal.  Aan de hand van de persoonlijke playlist van Waldo Geuns maken we in deze muzikale lezing een reis doorheen de geschiedenis van de neoklassieke muziek van J.S. Bach tot Max Richter. 
Fauré Quartett
24/01/2024

Fauré Quartett

Het Fauré Quartett overdonderde in mei 2022 met een uitmuntend concert in de Sint-Pieterskerk te Leut. ‘We vergeten soms dat we een pianokwartet zijn’, zo klinkt het bij pianist Dirk Mommertz van het Fauré Quartett. Dat spreekt ook uit het uiteenlopende repertoire van het ensemble, gaande van gearrangeerde popsongs tot de (vaak minder bekende) parels van de klassieke en romantische muziek. Kortom: geen uitdaging die voor het Fauré Quartett te groot is. Met zijn verfrissende kijk op het pianokwartet touren ze de hele wereld rond. Een bezoek aan Maasmechelen mag dan niet ontbreken! Het schittert dan ook in de Sint-Pieterskerk met een eigen en daarmee hoogst uniek arrangement van Modest Moessorgski’s wereldberoemde pianocyclus Schilderijententoonstelling. Op gelijke voet staan de magistraal uitgediepte partijen voor het strijkkwartet, die zowel de piano extra kleur geven als dat ze het verhaal leiden. Ook de liederen Les Berceaux, Notre Amour en Clair de Lune van Fauré in arrangement voor pianokwartet en Schumanns Pianokwartet in Es Op. 47 zijn klinkende bewijzen van de gouden combinatie die de piano met het strijkkwartet vormt. Beide werken lopen over van gevoel. Fauré Quartett vertolkt ze met zo’n grote bezieling, dat ook de laatste rij het gevoeld zal hebben.   
Jozefien Mombaerts & Johan Heldenbergh
25/01/2024

Jozefien Mombaerts & Johan Heldenbergh

In GIJ ZIJT HET voeren twee mensen een gesprek over liefhebben in wat wetenschap en pers de eenzaamste eeuw noemen. Ze vragen zich luidop af of het ons niet afgeleerd wordt om liefdevol in verbinding te gaan met elkaar, eenzame mensen consumeren nu eenmaal meer. Wat is het alternatief voor Tinder en Blind Getrouwd?  GIJ ZIJT HET is een pleidooi voor de irrationele liefde, voor het grenzeloze liefhebben tegenover de efficiënte zoektocht naar de meest doeltreffende relatie. Worden we in ons liefhebben geleid door de maatschappij waarin we leven? Hoe cultureel bepaald is liefde? Moeten we opnieuw leren liefhebben? Tegelijk is GIJ ZIJT HET een poging om pijnlijk genereus een onbewuste, passionele kwetsbaarheid te tonen. Jozefien Mombaerts wil in haar werk de kwetsbaarheid van de mens blootleggen. Theater als medium dat onderzoekt, bevraagt, troost en verbindt. Haar debuutvoorstelling Een Pleidooi voor Zelfmoord werd een kwetsbare monoloog, die het taboe rond zelfdoding aansnijdt en mooie reacties uitlokte bij pers en publiek.  Met GIJ ZIJT HET is ze toe aan haar tweede professionele productie. Ze vroeg haar liefdespartner Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown, MARX, ...) om naast haar op scène te staan en mee te werken aan het (tekst-)materiaal.  
Theater De Spiegel
28/01/2024

Theater De Spiegel

Een Neuse-opera voor snotterige snuitende, sniffende kinderen. In een ontdekkingstocht doorheen de delen van het aangezicht gaan we op zoek naar het kriebelend probleem van Neus.  
Wat scheelt er toch?  
Mond, Oor en Oog proberen het mysterie te ontsnuiten. 

Kan een neus op een gsm écht ruiken? 
Kan je een virtuele mond kussen? 
Wat hoort een televisie? In een wereld van selfies en facial expression is de keuze voor videoverbeelding bijna een evidentie. Ook zeer jonge kinderen poseren immers voor het mobieltje en weten zich moeiteloos dramatische houdingen aan te meten. In deze voorstelling worden videoschermen en gsm’s gebruikt als verlengstuk van de zangers en een waardige tegenspeler voor de gezongen ariafragmenten.  Twee zangers-muzikanten en een videast-gitarist spelen in Loopneus met de canon van échte opera-aria’s en de vijf zintuigen. De voorstelling is vrij gebaseerd op opera-aria’s van Delibes, Händel, Purcell, Gershwin, Offenbach, Sjostakovitsj en Bizet, naar de novelle De Neus van Gogol. 
Khalid Benhaddou
30/01/2024

Khalid Benhaddou

Je beseft het misschien niet, maar de islam maakt integraal deel uit van het Europese erfgoed. Terwijl christelijk Europa in de ‘duistere middeleeuwen’ leefde, was het islamitische Spanje van de 8ste tot de 12de eeuw een baken van cultuur en een doorgeefluik van kennis, waardoor de renaissance mogelijk werd.  Tijdens dit ‘gouden tijdperk van de islam’ bloeiden de wetenschappen, de landbouw, de economie en de cultuur. Joden, christenen en moslims leefden onder islamitisch bestuur samen. En niet zomaar ‘samenleven’ in de multiculturele betekenis van het woord (omdat ze interactie hadden met elkaar), het was een culturele en intellectuele samensmelting.  Tegen het einde van de middeleeuwen raakte de islamwereld echter in verval. Nog altijd vertonen islamitische landen op relevante graadmeters een achterstand op het Westen. Waar ligt dat aan en hoe keert men het tij?  Khalid Benhaddou is islamleerkracht, voorzitter van het platform Vlaamse imams, coördinator van het onderwijsnetwerk islamexperten tegendiscours én imam van de grootste Gentse moskee. Khalid Benhaddou is ook Belg, Vlaming, Marokkaan en moslim. Hij is een progressieve stem in de moslimwereld en de verpersoonlijking van de ‘rationele islam’. Nadenken, analyseren, twijfelen en in dialoog gaan typeren hem. De islam is altijd een onderdeel van zijn leven geweest, een bron van fascinatie èn een waardegedreven kompas.  
Khalid Benhaddou
30/01/2024

Khalid Benhaddou

Je beseft het misschien niet, maar de islam maakt integraal deel uit van het Europese erfgoed. Terwijl christelijk Europa in de ‘duistere middeleeuwen’ leefde, was het islamitische Spanje van de 8ste tot de 12de eeuw een baken van cultuur en een doorgeefluik van kennis, waardoor de renaissance mogelijk werd.  Tijdens dit ‘gouden tijdperk van de islam’ bloeiden de wetenschappen, de landbouw, de economie en de cultuur. Joden, christenen en moslims leefden onder islamitisch bestuur samen. En niet zomaar ‘samenleven’ in de multiculturele betekenis van het woord (omdat ze interactie hadden met elkaar), het was een culturele en intellectuele samensmelting.  Tegen het einde van de middeleeuwen raakte de islamwereld echter in verval. Nog altijd vertonen islamitische landen op relevante graadmeters een achterstand op het Westen. Waar ligt dat aan en hoe keert men het tij?  Khalid Benhaddou is islamleerkracht, voorzitter van het platform Vlaamse imams, coördinator van het onderwijsnetwerk islamexperten tegendiscours én imam van de grootste Gentse moskee. Khalid Benhaddou is ook Belg, Vlaming, Marokkaan en moslim. Hij is een progressieve stem in de moslimwereld en de verpersoonlijking van de ‘rationele islam’. Nadenken, analyseren, twijfelen en in dialoog gaan typeren hem. De islam is altijd een onderdeel van zijn leven geweest, een bron van fascinatie èn een waardegedreven kompas.  
Jolente De Maeyer & Nikolaas Kende
31/01/2024

Jolente De Maeyer & Nikolaas Kende

Arvo Pärt is al jaren een publiekslieveling. Sinds 2021 is Spiegel im Spiegel dan ook de nummer één van de Klara Top 100. Pärt ontroert met spirituele eenvoud. In zijn uitgepuurde muzikale stijl, ook wel ‘holy minimalism’ genoemd, wordt geen noot aan het toeval overgelaten. Een traag klimmende en geleidelijk aan uitbreidende melodie in de viool wordt met arpeggio’s in de piano in Pärts kenmerkende tintinnabuli-techniek (als belletjes klinkende tonen boven en onder de melodie) begeleid. Vervolgens brengt een gespiegelde dalende lijn de muziek weer thuis. Spiegel im Spiegel is het vertrekpunt van de betoverende reis door het Hoge Noorden, waarop violiste Jolente De Maeyer en pianist Nikolaas Kende ons meenemen. In de liefde voor de natuur en de folklore, de stilte en spiritualiteit vindt het werk van hedendaagse componisten zoals Arvo Pärt en Tõnu Kõrvits verbinding met dat van Edvard Grieg en Jean Sibelius. Wanneer Jolente De Maeyer en Nikolaas Kende samenspelen, ontstaat er een opmerkelijke synergie. Ze excelleren als duo in een krachtig maar poëtisch spel. Beiden worden individueel internationaal gelauwerd om hun virtuositeit en intrinsiek passionele muzikaliteit. In duo geeft dat vonken!
School is Cool
01/02/2024

School is Cool

School Is Cool won in 2010 de Humo Rock Rally en ontwikkelde zich tot een band van formaat in België. De groep creëerde bij elke nieuwe plaat zonder verpinken een nieuwe sound en was in 2011 en 2012 niet van Studio Brussel en menige festivalweide weg te slaan. Doorheen de jaren evolueerde de setlist van onbevangen popanthems naar stemmige electro en rijke, gelaagde rocksongs die knipogen naar de jaren zeventig en tachtig. School Is Cool schuwt de grote melodieën niet en de singles Warpaint, New Kids in Town, Trophy Wall, Run Run Run Run en On the Haflway Line zijn oorwurmen die live uiteenspatten van de energie.  Na de clubtour Things That Don’t Go Right, die in 2020 te zien was in onze schouwburg, is het tijd voor een nieuwe langspeler. Terwijl album nummer vier, Things That Don’t Go Right, in maart ‘20 gekortwiekt werd door de pandemie, begon Genard te schrijven aan de volgende plaat. Het werd een collectie van dertien emotionele energieke songs op de plaat Brittle Dream, aangekondigd door de singles Comfort en Uh-Huh.  
Tijdens deze tournee brengt School Is Cool een uitgelezen selectie van de meest succesvolle nummers uit zijn vijf albums. Het zijn inventieve akoestische versies, voorzien van prachtige strijkersarrangementen. Bijzonder fijn dat de band opnieuw onze schouwburg bezoekt. Zeker een concert om naar uit te kijken!