Refine search result
Opgrimbie, thuis vanuit de lucht
21/04/2024

Opgrimbie, thuis vanuit de lucht

Tijdens deze editie van Erfgoeddag pakt ’t Oude Grimbiaca opnieuw uit met een interactieve tentoonstelling. Bekijk foto's uit de jaren '80 en '90 vanuit een heel bijzondere invalshoek. Eentje vanop 300 meter hoogte, wel te verstaan. De foto’s werden op verschillende tijdstippen gerealiseerd door gespecialiseerde bedrijven en te koop aangeboden aan de inwoners. Ongetwijfeld kregen deze foto’s een speciale plaats in de huiskamer. Want hoe uniek is het om in een tijd vóór Google Earth je huis vanuit de lucht te zien? De tentoonstelling geeft een overzicht van hoe Opgrimbie er toen uitzag. Is er veel veranderd? Of vrijwel niets? Welke hartverwarmende verhalen bevinden zich achter de gevel? Ga met elkaar in gesprek en deel jouw herinnering aan thuis. Organisatie: Heemkundige kring 't Oude Grimbiaca. In samenwerking met: politie Lanaken Maasmechelen.
Thuis zoveel jaren geleden
21/04/2024

Thuis zoveel jaren geleden

Deze unieke fototentoonstelling brengt je terug naar de tijd van toen en toont het alledaagse leven thuis door de ogen van familie, vrienden, buren of kennissen. Je krijgt een inkijk in hoe bewoners van Opgrimbie tot 1960 leven, wonen, ontspannen, werken en hun vrije tijd invullen. Elke foto vertelt een persoonlijk verhaal, waarbij men met trots poseert voor, naast, achter, in, bij en rond de woning. Herleef de charme van het verleden in een omgeving waar iedereen elkaar kent en thuis zo vaak mogelijk op de gevoelige plaat werd vastgelegd. Misschien spot jij wel een oude bekende!   Organisatie: STICHTING ERFGOED OPGRIMBIE. Bijkomende informatie bij locatie: Hoofdingang zich verder begeven naar de linkerzijbeuk van de kerk..
Welkom thuis kompel!
21/04/2024

Welkom thuis kompel!

Op de hoek van de Marie Joséestraat en de Dopheidestraat in het hart van de oude mijnwerkerscité Eisden-Tuinwijk, vind je het Museum van de mijnwerkerswoning. Het museum is gevestigd in een tweewoonst uit 1925 en neemt je mee naar het leven van de mijnwerkers (kompels) in de jaren '30. De typische meubels, eigentijds behang, specifieke verf- en schildertechnieken, een krakende radio, souvenirs en een originele stroomverdeler geven je een goed beeld van het dagelijks leven van de mijnwerker. Welkom! Treed binnen en stap in onze teletijdmachine naar het verleden! Ervaar het thuisgevoel van de mijnwerker in deze bijzondere woning. Een gepassioneerde gids leidt je rond en vertelt leuke anekdotes bij elke kamer van het huis. Grijp de kans om meer te weten te komen over deze woonvorm met hun specifieke wooncultuur. Reserveer alvast jouw plekje via info@erfgoedeisden.be. Organisatie: Stichting Erfgoed Eisden. In samenwerking met: Tuinwijk2020, de Kerkfabriek Sint Barbara en de gemeentelijke dienst erfgoed in Maasmechelen. Bijkomende informatie bij locatie: Gratis parkeren kan op het nabijgelegen kerkplein. . Slechts 10 personen per kwartier toegelaten op zondag 21 april tussen 10 en 12 en 13u30 en 17u30.
Eisden Tuinwijk: een mijnwerkers-verhaal over huisvesting in een groene omgeving
21/04/2024

Eisden Tuinwijk: een mijnwerkers-verhaal over huisvesting in een groene omgeving

Eisden-Tuinwijk in Maasmechelen is onlosmakelijk verbonden met de steenkoolactiviteit die aan het begin van de 20ste eeuw ontstond in Limburg. Naar het idee van de Engelse ‘garden city’ bouwde de mijn een enorm aantal woningen voor hun arbeiders, bedienden en hoger personeel, gegroepeerd in de mijncités. Maar wist je dat naast woningen ook andere bijzondere woonvormen ontstonden om de talrijke gastarbeiders onderdak te bieden? Denk maar aan gastgezinnen, logementshuizen of de barakken uit het Russisch krijgsgevangenkamp. Wil jij meer weten over de geschiedenis van deze bijzondere woonvormen? Of ben je benieuwd naar het ontstaan, het leven en wonen in Eisden-Tuinwijk? Zet dan je beste beentje voor en beklim de indrukwekkende, 54 meter hoge toren van de Sint-Barbarakerk. Geniet van een adembenemend uitzicht en ontdek het unieke verhaal van de mijnwerkerscité. Neem zeker jouw verrekijker mee om het woonpark van 115 hectare in detail te bewonderen.  Organisatie: vzw TUINWIJK2020. In samenwerking met: Stichting Erfgoed Eisden, de Kerkfabriek Sint Barbara en de gemeentelijke dienst erfgoed in Maasmechelen. Bijkomende informatie bij locatie: Inkom aan de achterzijde onderaan de kerktoren. Parkeren op het kerkplein.