Refine search result
The Fabelmans - Cinématinee
24/04/2024

The Fabelmans - Cinématinee

De kleine Sammy Fabelman groeit op in Arizona in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Wanneer zijn ouders hem meenemen naar The Greatest Show on Earth, wordt hij op slag verliefd op het medium film. Gewapend met een camera begint Sammy thuis zelf films te maken tot grote vreugde van zijn creatieve moeder. Zijn vader daarentegen ziet het meer als een hobby. Naarmate hij opgroeit, raakt de familiedynamiek verstoord en sijpelen de spanningen in het gezin door in zijn creaties. Hollywoodlegende Steven Spielberg brengt met The Fabelmans een diep persoonlijk en tegelijk fictief portret over zijn eigen jeugd. Spielberg graaft terug in zijn herinneringen en toont op zijn typisch magistrale wijze de ervaringen die hem gevormd hebben tot de filmmaker die hij vandaag is, zonder in egotisme te vervallen. The Fabelmans is een ode aan de magie van films die ons helpen de waarheid over elkaar en onszelf te zien.  
 
The Fabelmans won de Golden Globe voor Beste Film (drama) en Beste Regisseur (2022) en werd genomineerd voor de Oscars voor Beste Film. Deze film wordt vertoond onder de noemer Cinématinee en maakt deel uit van het cultuuraanbod voor senioren. Voor een zitje betaal je 7 euro, inclusief een drankje. 
Revue Blanche
24/04/2024

Revue Blanche

Revue Blanche springt niet alleen in het oog met zijn ietwat ongebruikelijke, maar warme en kleurrijke bezetting: sopraan, fluit, altviool en harp. De tomeloze bezieling van de muzikanten en de inspirerende zoektocht naar repertoire laten ons ook kennismaken met buitengewoon interessante werken en arrangementen. Hoop, verlangen, passie, weemoed, vreugde, … Bittersweet is de liefde in dit Engels-geïnspireerd programma. Het was de renaissancecomponist John Dowland die zich afvroeg hoe iets zo rijk kan zijn en tegelijk het verlangen alleen maar groter maakt. Zijn lied If My Complaints inspireerde Benjamin Britten drie eeuwen later tot het schrijven van zijn Lachrymae, waarin de altviool het verscheurende lot van Dowlands thema aangrijpend neerzet. In Vaughan Williams Blake Songs zijn de lyrische verzen een fijngevoelige verklanking van de met onschuld doorleefde gedichten van William Blake: ‘Who countest the steps of the Sun, Seeking after that sweet golden clime’. Waar de liefde ooit diepe wonden sloeg, heelt John Taveners wonderschone liedcyclus To A Child Dancing In The Wild op gedichten van W.B. Yeats. Nergens winnen de gevleugelde woorden van deze dichters aan meer zeggingskracht en verbeelding dan in dit hartverwarmende concertprogramma.   
Circus Ronaldo
26/04/2024  - 27/04/2024

Circus Ronaldo

Vijftig jaar geleden doopten Johnny Ronaldo en zijn vrouw Maria hun reizende karavaan om tot Circus Ronaldo. Het betekende de start van een gezelschap dat vandaag de dag internationaal bekendstaat om zijn unieke samensmelting van circus, theater en clownerie.Da Capo is de kroniek van een circusfamilie. Een beeldende, filmische voorstelling van een familiegeschiedenis van liefde, noodzaak, schijnbaar toeval en passie. Van de 15-jarige Adolph, die in 1842 met een circus wegliep, tot een circus van vandaag, waar de zevende generatie na Adolph haar intrede doet in de piste van Circus Ronaldo. Een verhaal van 180 jaar verwondering.Circus Ronaldo wilde dit verhaal al lang vertellen. Het is de geschiedenis van zijn familie, van het begin tot het oneindige. Een universeel verhaal, herkenbaar voor ieder van ons, omdat iedereen nood heeft aan steun en vertrouwen, verbondenheid en familie.Reeds zeven generaties lang trekt de ziel van Circus Ronaldo als een karavaan van verwondering doorheen Europa. Da Capo vertelt het verhaal van een nomadische dynastie, die doorheen de jaren duizenden toeschouwers met haar prachtig schouwspel in vervoering heeft gebracht. In de lente van 2024 zal dat ongetwijfeld opnieuw gebeuren met het enthousiaste publiek in Maasmechelen.
Kom tot rust in de natuur
27/04/2024

Kom tot rust in de natuur

Ellen Stoffelen is arts, coach en bezieler van de organisatie Equivalent, die mensen met stressklachten helpt de stressspiraal te doorbreken. Tijdens deze cursusdag wandelen we samen in de mooie bosrijke omgeving van de Mechelse Heide. We ontdekken onderweg hoe we op prikkels reageren en onderzoeken wat we kunnen doen om die stressspiraal te stoppen. Inclusief tips om thuis toe te passen.
Bezoek Molen Nieuw Leven
28/04/2024  - 20/10/2024

Bezoek Molen Nieuw Leven

Breng een bezoekje aan Molen Nieuw Leven te Leut. Indien het weer meezit, zal er ook gemalen worden. 

Deze halfopen standaardmolen uit 1801 behoorde tot het domein van de familie Vilain XIIII. Hij werd al in 1945 als monument beschermd en is één van de oudste windmolentypes in ons land. Na een grondige restauratie in 1995 en opnieuw in 2022 geeft de molen terug twee keer per maand het beste van zichzelf. 

De molen is ook extra open op Open Molendag België en Nederland, Erfgoeddag en Open Monumentendag. Wandelen : volg de orange wandellus van RivierPark Maasvallei vertrekkende vanaf het kerkplein te Leut. Fietsen: fietsparking is voorzien.         

Leen Gorissen
29/04/2024

Leen Gorissen

De natuur als mentor en maatstaf voor toekomstbestendige oplossingen. Walvissen koelen het klimaat, paddenstoelen maken regen, termieten vergroenen de woestijn en plankton maakt wolken. De natuur ontwerpt, produceert en innoveert al 3,8 miljard jaar circulair en zonder uitputting, vervuiling en verval. We zouden dus beter radicaal inzetten op NI (Natural Intelligence) om duurzame innovaties te ontwikkelen. In deze keynote neemt de Maasmechelse innovatiebiologe Leen Gorissen je mee op ontdekkingsreis in de wondere wereld van NI en hoe de natuur ons kan helpen om de shift te maken van degradatie naar regeneratie. Leen Gorissen, doctor in de biologie en oprichtster van het Centre4NI, is gespecialiseerd in transitiekunde, duurzaamheid en natuur-geïnspireerde en regeneratieve innovatie. Ze is een veelgevraagde, internationale spreker, evaluator voor de Europese Commissie, bootcamp facilitator en trainer in systeemdenken en regeneratief design & ontwikkeling. Ze organiseert opleidingen en retraites rond NI en regeneratieve business & leiderschap in binnen- en buitenland en werkt regelmatig samen met klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters. Haar boek Building the Future of Innovation on millions of years of Natural Intelligence ontving lof van o.a. de award-winnende filmmaker Louie Schwarzberg, maker van de film Fantastic Fungi. In haar boek slaagt Leen er op unieke wijze in biologie, economie en levensfilosofie te verenigen tot een samenhangend verhaal.  Deze lezing vindt plaats in het teken van 100 jaar Davidsfonds Maasmechelen.  
Apérotime • Maasmechelen
30/04/2024

Apérotime • Maasmechelen

Apérotime, dat is gezellig aperitieven, zalig ontspannen na een drukke werkweek én dansen op fijne deuntjes van top dj’s. Al meerdere zomers staat Apérotime garant voor het gezelligste openlucht aperitief van het land. Bezoekers mogen zich verwachten aan muziek waarop je niet kan blijven stilstaan, hippe & heerlijke foodtrucks, fancy drinks en uiteraard een enorm fijne ambiance. Bovendien is Apérotime helemaal gratis toegankelijk!

Dunia Dance Theatre
30/04/2024

Dunia Dance Theatre

Tijd voor een wervelende Afrikaanse hedendaagse dansvoorstelling!  Making Men is een voorstelling over gender, in het bijzonder over mannelijkheid. Ze onderzoekt de premisse dat jonge mannen in hun groei naar volwassenheid, wanneer ze zich gedragen volgens de verwachtingen van de samenleving, een gevoel van onbehagen ontwikkelen.  Ze voelen onzekerheid maar ook iets anders, moeilijker te definiëren ... Vier dansers verbeelden dit thema in een choreografie die sterk en ritmisch, maar ook subtiel en gevoelig is.  Dunia Dance Theatre is een Brussels gezelschap, opgericht door choreograaf Harold George (Sierra Leone). Afrika, het continent van de menselijke oorsprong, heeft het contact met dans nooit verloren. Harold George mixt klassieke en Afrikaanse muziek en hedendaagse en Afrikaanse dans tot een interessante performance, duidelijk Afrikaans, met een universele betekenis. 
Jan Jaap van der Wal
02/05/2024

Jan Jaap van der Wal

Vlaanderen viel de afgelopen jaren als een blok voor de immer sympathieke Nederlandse stand-upcomedian, cabaretier en televisiepresentator Jan Jaap van der Wal. In zijn show De Nieuwe Belg gaf hij toe een beetje ‘zot’ te zijn van België. En die liefde was wederzijds.  Sinds 2022 is Jan Jaap van der Wal een officiële inwoner van ons land. Met een rijksregisternummer en al. Helaas komen de verkiezingen van 2024 net te vroeg voor hem om officieel te mogen stemmen. Maar dat betekent niet dat hij geen ongevraagd stemadvies mag uitbrengen. Van der Wal heeft zich in zowel de tv-programma’s De Ideale Wereld en Jan Jaap op Zondag alsook in zijn zaalshows in Vlaanderen jarenlang een politiek geïnteresseerd en geëngageerd comedian getoond. Daarom speelt hij in voorjaar 2024, in aanloop naar de verkiezingen in mei, een heuse verkiezingsconference met als titel: GEEN STEM.  
 Zoals je van hem gewend bent, neemt hij GEEN blad voor de mond, heeft hij GEEN genade, maar belooft hij ook plechtig dat het GEEN al te serieuze avond zal worden. En daarbij heeft hij GEEN stem, dus het zal ook verder GEEN consequenties hebben voor het politieke landschap na de verkiezingen. Kortom GEEN reden om niet op te komen voor deze verkiezingsconference in CC Maasmechelen! 
Anima Eterna
03/05/2024

Anima Eterna

Anima Eterna Brugge, het geesteskind van dirigent en klavierspeler Jos van Immerseel, groeide uit tot een internationaal gevierd orkest met concerten op de meest toonaangevende podia van de wereld: van New York tot Sydney, van Wenen tot Hamburg. Sinds 2020 werkt Anima Eterna samen met vier dirigenten, die vanuit hun expertise elk een ander artistiek traject met het orkest afleggen. Historische uitvoeringspraktijk blijft de rode draad. Anima Insight legt de verhalen achter de partituur, tussen de noten en onder de klanken bloot. Samen met Klarapresentator Olav Grondelaers (bekend van Music Matters) en dirigent Bart Van Reyn gaat het orkest in deze nieuwe concertformule op zoek naar de wortels van de symfonie, misschien wel de grootste uitvinding in de klassieke muziek. Met enkele rake vragen, geïnformeerde antwoorden en verhelderende luisterfragmenten proeven we van de vruchtbare grond waarin de symfonie voor het eerst ontsproot. Complexe persoonlijke emoties vinden ingang in de muziek via het gebruik van mineurtoonaarden, contrasterende dynamieken, dramatisch gebruik van stilte enerzijds en een sterke ritmische stuwing anderzijds. De Sturm und Drangbeweging die uit de literatuur van Herder en Goethe komt overwaaien, kleurt de vroege symfonieën van Mozart en Haydn.
Vlinderwandeling
05/05/2024

Vlinderwandeling

Frank Resseler leert ons alles over de bloemrijke bermen van de winterdijk. Vervolgens gaan we op pad in het prachtig gebied van Maasbempder Greend, waar de warme flanken tal van vlinders herbergen. Ook een heel leuke ontdekkingstocht voor kinderen.

De Maan
05/05/2024

De Maan

Ik zie… een huis met een gat in de vloer en een waslijn. 
Wie woont er in dat gat? 
Ik zie een trap met een deur. Wat zit daarachter? 
Ik zie een propje plakband met een touwtje aan. 
Wat is dit? Een wolk? 
Een verfrommelde vlag? Een verloren poedel? DE VROUW DIE ZICH VERSLIKTE IN HAAR ONDERGOED (en andere onwaarschijnlijkheden) is een speelse uitnodiging om samen te kijken.  De makers bouwden landschappen met vergeten spullen, toonden deze aan kinderen, die ze benoemden en er verhalen bij verzonnen. De opgenomen stemmen versmolten tot een compositie die niemand onberoerd laat.  
Begeleid door een koor van kinderstemmen gaan we samen op ontdekking langs miniatuurwereldjes waarin niets is wat het lijkt. We beleven een poëtische en beeldende voorstelling, een compositie over durven kijken en verbeelden, zonder oordelen. DE VROUW DIE ZICH VERSLIKTE IN HAAR ONDERGOED (en andere onwaarschijnlijkheden) kaapte op Het Boze Wolf Figurentheaterfestival in 2023 de prijs weg voor de 'meest indrukwekkende voorstelling' en werd daarmee uitgeroepen tot beste voorstelling in het Belgische-theater-der-dingen-landschap. 
Uit het juryverslag: Een eenvoudig ogend maar geraffineerd spel, een fantastische compositie van klanken en kindercommentaren, van stemmen en handelingen in een ‘Wunderkammer’ die leeft en speelt.  Surplus: Er was eens … een doodgewone stad met een wassalon, een fietsenwinkel, een restaurant, … Stel je voor … Plots is de hele stad gestapeld, sportief, verlaten, … Kom om 14u30 naar de boekenhoek in het cultuurcentrum en laat je verbeelding de vrije loop. Lach voluit met de knotsgekke tekeningen en stapel je eigen verzinsels tot boekentorens!*  
(Uit ‘Ik zie ik zie’ van Eef Rombaut en Leen Vanbroekhoven)  
i.s.m. Bibliotheek Maasmechelen 
    
Pieter De Poortere
05/05/2024  - 07/06/2024

Pieter De Poortere

Pieter De Poortere (1976) studeerde illustratie aan Sint-Lucas Gent. Hij begon in 2000 als freelance-illustrator en publiceerde in verschillende bladen, waaronder Humo en Le Monde. Hij is vooral bekend van de strip Boerke, die wekelijks in Focus Knack verschijnt. De antiheld en geboren loser Boerke - in het buitenland bekend als Dickie - klungelt al bijna 20 jaar en groeide uit tot een internationaal succesverhaal. Boerke werd intussen in zeven talen vertaald. Daarnaast werd in 2011 in Parijs een door De Poortere ontworpen muur van Boerke ingehuldigd, kan je de originelen bekijken bij de Parijse galerij Zic&Bul en was de animatieserie van Boerke o.m. te zien op Canvas en VRTNU. Pieter De Poortere rijgt de geprofileerde opdrachten aan elkaar. In 2019 verscheen het album Super Mickey, waarin hij als éérste Belg zijn versie van Mickey Mouse mocht verbeelden. Hij maakte voor het Van Eyckjaar in samenwerking met het Museum voor Schone Kunsten in Gent het boek Lam rond de figuren van het Lam Gods in zijn geboortestad Gent. In 2021 verscheen Renée, waarin Brussel en René Magritte de hoofdrollen spelen.  Pieter De Poortere is ook actief als illustrator en maakte al prestigieuze affiches voor het Brusselse animatiefestival Anima en de Boekenbeurs van Antwerpen. De permanente tentoonstelling van zijn werk in het Brusselse Stripmuseum trekt jaarlijks veel bezoekers. Nu komt hij naar CC Maasmechelen met een unieke tentoonstelling, die de veelzijdigheid van deze tekenaar toont. 
Film: Io Capitano
10/05/2024

Film: Io Capitano

'Io Capitano' vertelt het avontuurlijke verhaal vertelt van twee jongens, Seydou en Moussa, die Dakar verlaten om Europa te bereiken.Seydou en Moussa zijn amper vijftien jaar, neven van elkaar, maar ook beste vrienden. Ze dromen ervan om in Europa door te breken met hun muziek. Ze hebben stiekem geld gespaard om een tocht te maken van Senegal naar Libië, om daar de zee over te steken naar Italië. Ze vertrekken vol dromen, maar de tocht blijkt al snel verraderlijk wanneer het beloofde autotransport naar Libië hen slechts tot midden in de Sahara voert… Ze kunnen niet anders dan te voet gaan, samen met een groep andere migranten.  Regisseur Matteo Garrone is bekend van de films 'Gomorra' en 'Dogman'. Zijn film 'Io Capitano' overdonderde op het Filmfestival van Venetië, waar deze niet minder dan 13 prijzen in de wacht sleepte, waaronder de Zilveren Leeuw en de Prijs voor beste jonge acteur. De film start nog in de sfeer van een spannende roadtrip - de jongens zijn immers jong en naïef - maar de epische tocht is er onvermijdelijk een van verloren onschuld.

In samenwerking met Afrika Filmfestival, CC Maasmechelen, GROS Maasmechelen

Begeleiders: medewerker CC Maasmechelen
Carousel Chamber Music Ensemble met Annelien Van Wauwe
15/05/2024

Carousel Chamber Music Ensemble met Annelien Van Wauwe

Kamermuziekensemble CAROUSEL toont ons waarom we helemaal in de ban van de klarinet (zouden moeten) zijn. Opgericht in 2019 rond de gelauwerde Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe, geven twaalf gerenommeerde internationale muzikanten een frisse toets aan het klassieke repertoire of aan nieuwe creaties. Met  verschillende nationaliteiten in het ensemble wil CAROUSEL de muziek als universele taal inzetten, dicht bij het publiek staan en ook de luisteraars met elkaar verbinden. In grotere en kleinere formaties reizen de muzikanten langs diverse podia van festivals, cultuurcentra en concertzalen. In de Sint-Pieterskerk van Leut brengen Annelien Van Wauwe, Louis Rodde en Paloma Kouider een ode aan de klarinet met Beethoven, Schubert en Brahms.Beethovens Trio in Bes kreeg de naam Gassenhaur  naar de populaire melodie die hij in de derde beweging zwierig doorheen het hele bereik van de drie instrumenten laat reizen. In zijn Fantasiestücke Op. 73 laat Schumann de lyrische nuances van klarinet en piano schitteren. Brahms’ klarinettrio omhult de klarinet dan weer in een warme melancholie en zet daarmee haar romantische klankkleuren in de verf. 
Nachtegalenwandeling in Maaswinkel
19/05/2024

Nachtegalenwandeling in Maaswinkel

We bezoeken het poelen-en struwelengebied van Maaswinkel al struinend; we wijken al eens van de paden af en maken er een avontuurlijke wandeling van. We onthullen een mooi gedenkbordje, luisteren naar kwakende kikkers en genieten van vele zingende vogels, met als top of the bill onze Limburgse nachtegaal.

Walk for Pink Ribbon 2024
20/05/2024

Walk for Pink Ribbon 2024

Wandel op pinkstermaandag 20 mei 2024 samen met ons één van de vijf gevarieerde wandelingen (3,5 km – 5 km – 10 km – 15 km – 35 km).

Om mee te stappen met de Walk for Pink Ribbon betaal je € 15 per deelnemer voor de wandelingen van 3,5 km, 5 km, 10 km en 15 km. De trailwalk van 35 km kost € 25 per deelnemer. Kinderen onder de 16 wandelen gratis mee. In de prijs zit bevoorrading inbegrepen.

Voor leden van Wandelsport Vlaanderen worden speciale tarieven voorzien: € 10 voor de wandelingen van 3,5 km, 5 km, 10 km en 15 km en € 20 voor de trailwalk van 35 km.

Wist je dat …

1 op 3 kankerdiagnoses vermeden kan worden door er een gezonde en evenwichtige levensstijl op na te houden? Door elke dag minstens 30 minuten te bewegen ben je al goed op weg. Waar wacht je nog op?

Steun dus mee de strijd tegen borstkanker, want 1 op 9 vrouwen krijgt in haar leven met de ziekte te maken. Met het ingezamelde geld steun je de projecten van het Medisch Kenniscentrum Borstkanker.

Elke stap telt!

De Milieuboot
01/06/2024

De Milieuboot

De Milieuboot organiseert op 1 juni 2024 een milieuboottocht op de Zuid-Willemsvaart met vertrek en aankomst in Eisden. Een unieke kans om samen met je familie, vrienden, klas, vereniging of milieuraad op een boeiende manier kennis te maken met dit kanaal in eigen streek.  

Onder deskundige begeleiding van onze lesgevers hoor je op een interactieve manier het verhaal van de Zuid-Willemsvaartl. 

Wil je meer weten? Reserveer vooraf je plaats aan boord van de milieuboot en ontdek het volledige verhaal van de Zuid-Willemsvaart. In het laboratorium kan je ook meehelpen de waterkwaliteit bepalen en kan je determineren welke macro-invertebraten er in het water leven. Je krijgt tips mee om duurzaam om te gaan met water en hoe je kan helpen om de klimaatverandering tegen te gaan. Een tocht met de milieuboot is een aanrader voor jong en oud.  

Zwart Goud
27/07/2024

Zwart Goud

Elke zomer is het feest onder de mijnschachten van Maasmechelen. Kom opkomend muzikaal talent ontdekken, maak kennis met de veganistische keuken en proef van vers getapt mijnwater.

 

Geen betere plek om een ecologisch festival te organiseren dan in het Nationaal Park Hoge Kempen. Waar meer dan 100 jaar geleden de eerste steenkool naar boven werd gehaald, ontgint Zwart Goud vandaag het beste talent uit de lokale muziekscene.