Wie al eens een Limburgs Maasdorpje bezocht (of er zelf woont) weet dat de rijke geschiedenis van de Maasvallei er nog tastbaar is in de vele monumenten en dorpszichten. Vanaf deze zomervakantie zijn 5 van die Maasdorpen te ontdekken via een nieuwe erfgoedwandeling in de Erfgoedapp.

 

Dat zijn niet toevallig de 5 startdorpen van waaruit je nu ook al het RivierPark Maasvallei kan ontdekken: Oud-Rekem, Leut, Stokkem, Aldeneik en Kessenich. Alles samen schijnen deze wandelingen het licht op meer dan 42 Maaslandse monumenten.

Gedeputeerde voor Erfgoed Igor Philtjens, voorzitter van de stuurgroep RivierPark Maasvallei:

“Met het subsidiereglement Projecten Onroerend Erfgoed wil het provinciebestuur erfgoed de nodige hedendaagse relevantie meegeven door onder andere innovatieve projecten te ondersteunen die inzetten op erfgoedbeleving. De koppeling van beleving en betekenis zorgt voor een meerwaarde voor bezoekers, waardoor ze zich kunnen identificeren met authentieke verhalen en plaatsen. Deze routes zijn hier een mooi voorbeeld van. Dit project strekt zich uit over de hele Maasvallei en verbindt het snoer van historische dorps- en stadskernen van waaruit gasten de Maasvallei bezoeken. In deze Maasdorpen hangt immers een unieke couleur locale die voortkomt uit een rijke maar woelige geschiedenis. Bezoekers ontdekken die sfeer maar al te graag, en kunnen vlot van dorp tot dorp fietsen of wandelen. De toeristische ondernemers staan er klaar met een warm onthaal. Deze erfgoedwandelingen zijn nog een éxtra reden om in de dorpen te vertoeven.”

Erfgoedapp?

De Erfgoedapp van FARO (steunpunt voor cultureel erfgoed in Vlaanderen) is een gratis app die in vele musea en stadscentra gebruikt wordt om erfgoed te ontsluiten. Je leest er korte tekstjes, scrolt door oude postkaarten, hoort verhalen vertellen of speelt filmpjes af over de omgeving. Heb je de Erfgoedapp geïnstalleerd, dan krijg je bovendien een melding als je in de buurt van een van de beschreven monumenten komt. Voortaan kan dat dus ook in de Maasvallei.

In Oud-Rekem is de nieuwe erfgoedwandeling zelfs gekoppeld aan de informatieborden in het dorp. Als je er de foto’s met blauwe rand scant, krijg je extra details en sappige verhalen over het beschreven verleden. Maar ook in Leut, Stokkem, Aldeneik en Kessenich zijn erfgoedwandelingen uitgewerkt. Benieuwd naar het verhaal achter klinkende namen als Oude God, de Uikhoverpoort, het Paenshuis, de Schipperskade, de Kleefsteen, het Leugenbrugje of de Motte? Ga dan vanaf de zomervakantie op pad met de app. Dat kan vanaf de startparkings van de 5 dorpen in kwestie. Maar ook bij de toeristische kantoren van Lanaken, Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Maaseik en Kinrooi kan je terecht en krijg je een handig plannetje mee.

Meer te ontdekken!

Dankzij een erfgoedsubsidie van de Provincie Limburg realiseerde het Regionaal Landschap Kempen en Maasland deze 5 erfgoedwandelingen in het snoer van Maasdorpen in samenwerking met ‘Ooit aan de Maas’. Er was immers vraag vanuit de Maasgemeenten om geïnteresseerde dagjesmensen en toeristen te kunnen spreiden. In de coronaperiode werden heel wat natuurlijke hotspots en attractiepolen (te) druk bezocht. Terwijl de lieflijke Maasdorpjes er vlakbij óók het ontdekken waard zijn. Het snoer van Maasdorpjes is immers even kenmerkend aan deze grensoverschrijdende regio als de Maas zelf.

(Bron: perstekst RivierPark Maasvallei) 

More news